2016. április 4., hétfő

Dioráma-építés - a kezdet

A Dani fiamtól sok kisebb-nagyobb relikviát örököltem. Könyvek, video-kazetták, apró használati tárgyak... Sok hasznos, és még több haszontalan, de számomra annál értékesebb tárgyi emlék.
De leges-legelsősorban - modellvasút gyűjteményem első darabjai.

Nem volt könnyű kitalálni, mi legyen ezeknek a sorsa.
Szerettem volna legalább egy részüknek méltó, reprezentatív helyet biztosítani. A modellezés megkezdéséhez is kellett találni valami egyszerű, de igényes feladatot.
Így adódott a gondolat - az egy szál egyenes (220mm) vágányomból, egy edény alátétnek használt fakorongra kis diorámát építek, azon lesz a helye az egykor ajándékba kapott első tartálykocsinak.

Első próbálkozásom elég gyászos eredménnyel járt. Hál'Istennek nem készültek kompromitáló felvételek - csak az alapul szolgáló fakorongon maradt ujságpapír-maradványok árulkodnak róla, ez látszik az első fotókon.
Szerencsére még időben meggondoltam a dolgot, elbontottam a megkezdett terepet, és majdnem tiszta lappal kezdtem újra.
A dioráma semmilyen különös technikai elemet nem tartalmaz - így a róla szóló blogbejegyzés inkább csak amolyan "Így készült... " képriport, mintsem részletes szöveges beszámoló.

Először a fenyőlécen futó pálya alapja került fel:


A tartószerkezetet fenyőlécből szabtam ki, erre került a töltés-imitációként szolgáló farostlemez.
De ugyanilyen komoly alapot kapott a verőcei ház makettjét tartó felület is.
Az elemeket egyszerű technokollal ragasztottam. A leírásnak megfelelő használat mellett meglepően erős, megbízható kötést lehet elérni vele. Huszonnégy óráén át párhuzamszorítók között száradt.A verőcei telek domborzati viszonyait kartonlapból kivágott rétegvonalas alaprajz alapján készítettem el. Az egyes szintek között gyufaszálak biztosítják a távolságot, megadva egyuttal a szerkezet stabilitását is.

A domborzat többi része a fantáziám szüleménye - kartonlapokból kivágott metszetek nagy vonalakban rögzítik a terepviszonyokat, megkönnyítve a végleges forma kialakítását.

Itt még a telek rétegvonalas modellje nem volt felragasztva.
Szerencse.. mert már ebben a fázisban láttam: túl alacsonyra terveztem, alig emelkedik a völgy fölé.
Alépítményét még egy szinttel meg kellett emeljem:Most már jöhetett a terep végleges formájának kialakítása ujságpapírból...

... majd (miután ez megkötött) a felület kiképzése gipszből:
Kezdetlegesen felszerelt házi modellező műhelyemben idáig jutottam.
De már így is nagyon tetszett!
Felraktam rá a vágányt (mennyivel jobban mutat, mint az íróasztalon!) rá a járműveimből hol ezt, hol azt... Mintha hómezőn haladna a kisvonat ! :)

(a kép kicsit csal... mikor ez a fotó készült, már töltés is volt a vágány alatt)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése