2016. szeptember 20., kedd

Legkisebb asztal - megálmodtam


A Z méretarányú modellvasútban a KICSISÉGE a legfőbb poén.

Legyen hát az első asztalom is extrém kicsi! A lehető legkisebb. Akkora, amin éppen megfordulhat a vonat.



Számoljunk csak... A Marklin-rendzser legkisebb ívsugara 145 mm
Ezek szerint 300 mm szélesség alatt nem lehet gondolkodni.
Sőt - szeretnék volna kicsivel több lehetőséget belezsúfolni annál, mint hogy egyetlen körön bolond módjára körbe-körbe rohangáljon a vonat!
Egymás alatt/fölött bujkáló, hegyek, alagutak között kanyargó, legalább két környi pályát szeretnék. Emellett jó lenne legalább egy kihúzó vágány is, ez némi tolatómozgásra, esetleg két vonat váltott üzemére is lehetőséget biztosíthat.

És persze ne csak az asztal mérete, hanem kivitele, megjelenése, elhelyezése is legyen valami különleges, rendhagyó.
Számtalan ötlet merült fel. Fakorong, táska, könyv, tálca...
A végén már bárhol jártam, minden tárgyban terepasztalnak való alapot véltem felfedezni.


Végül megakadt a szemem egy öreg, kiselejtezett darabon.
Valaha csillár lehetett - mára már csak a három ágú esztergált fa váza maradt meg.



A Jóisten is terepasztal-lábnak teremtette!
Épp elfér rajta egy kb 40 cm átmérőjű körlap - ezen már kétszer is meg tud fordulni egy kis hegyi pályán kanyargó vonat!





Valahogy így kellene ennek kinéznie:





A tervezés vezérelve: a lehető legkisebb befoglaló méret. A felső szint és a kihúzó vágány miatt a második legkisebb ívsugár adja a szükséges minimum átmérőt: 195 mm a vágánytengely sugara, ebből adódóan elvben 420 körül kell lennie a minimális átmérőnek.
Kiszerkesztettem a SCARM programmal (egyszerű, kéényelmes, magyar nyelvű programocska és ismeri a Marklin Z rendszert is - erről a linkről bárki letöltheti) ez alapján végül 440 mm átmérő adódott. Hogy a tereppel kicsit szellősebben bánhassak, felkerekítem 450-re :)


Az alapterület mellett komoly fejtörőt okozott az emelkedő kérdése. Ha valamiféle "állomást" szeretnék kialakítani, annak illik vízszintesnek lenni. A fennmaradó pályahosszon el kell érni a minimálisan 40 mm szintemelkedést - ennyire van szükségük a Z járműveknek. Mivel 4-5%-nál nagyobb emelkedőt nem-igen építhetek, ebből következik, hogy nem sok vízszintes szakasz lesz ezen a pályán :(





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése